От 15 до 17 август 2003 г. във Фестивалния и конгресен център – Варна, се проведоха Дни на фантастиката АКВАЛОНИЯ 2003, организирани от варненския клуб на любителите на фантастика “Землемория”. Съорганизатори на проявата са Фестивалният и конгресен център – Варна, Фондация “Фантастика”, Толкин клуб “Рин Еннор”.
Клуб “Землемория” съществува от началото на месец март 2002 г. Членове на клуба са хора от различни възрасти и професии, обединени от общия интерес към фантастичната литература и изкуство. Понастоящем клубът провежда редовни срещи в Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна, които протичат под формата на свободни дискусии по теми, свързани с фантастиката, митологията, космологията, енигматиката, прогностиката и други.
От 16 юни 2003 г. клубът е официално регистриран като сдружение с нестопанска цел “Землемория”, чиито цели са свързани основно с популяризиране на фантастичната литература и изкуство, подкрепа развитието на млади творци в областта на фантастиката и обмен на информация с обществеността, както и със сродни български и чуждестранни организации.

В рамките на официалната програма на АКВАЛОНИЯ 2003 ще бъдат проведени следните мероприятия:
15 август (петък)
18:00 Среща-разговор с български автори и издатели на фантастика
Любомир Николов, Елена Павлова, Николай Теллалов, Питър Дж. Тайлър
ИК “Квазар”, ИК “Бард”, ИК “Елф”, ИК “Лира Принт”

16 август (събота)
16:00 Играта на Толкин - от битовото до божественото (беседа)
лектор: Любомир Николов - писател, преводач на “Властелинът на Пръстените”
18:00 Илюзорната реалност - от сънищата до “Матрицата” (беседа)
лектор: Иван Крумов - ИК “Квазар”
17 август (неделя)
14:00 Вселената и разумът (беседа)
лектор: Иван Иванов - директор на Народна астрономическа обсерватория “Николай Коперник” - Варна
16:00 Черно море, потопът и древните митове (беседа)
лектор: проф. Петко Димитров - ръководител секция “Морска геология и археология” към Института по океанология към БАН

Съпътстващи мероприятия:
(15-17 август - всеки ден от 10 до 19 часа, фоайе пред зала Кафе-театър)
Базар на фантастична литература (специални отстъпки)
Изложба, посветена на 111 години от рождението на Дж. Р. Р. Толкин (с картини на Ертан Мусов и Калина Атанасова)

Място на провеждане на АКВАЛОНИЯ 2003: фоайе и зала Кафе-театър

Официално откриване: 15 август от 17:30 часа, фоайе пред зала Кафе-театър

Гости – участници в срещата с автори и издатели:
Елена Павлова – автор на десетки книги-игри, писани под различни псевдоними, авторския роман "Номад: Самият пъкъл" и разкази.
Любомир Николов – автор на “Съдът на поколенията" (в съавторство), "Къртицата", "Червей под есенен вятър", "Десетият праведник", множество книги-игри и разкази.
Николай Теллалов – автор на романите "Да пробудиш драконче", "Царска заръка", "Пълноземие" и разкази.
Питър Дж. Тайлър – автор на “Конан – лъвът на пустинята”, “Синът на Бога”, “Кралете на мъглите”, “Брегът на гибелта”, “Повелителят на зората”, “Къл Завоевателя” и множество други истории за Конан.
Христо Пощаков – автор на “Дежурство на Титан”, “Приключения в Дарвил”, “Нашествието на грухилите”, “Планетата на Скъли” и др.
ИК “Квазар” – специализирано издателство за качествена фантастична литература, носител на награда за най-добро издателство на Европейската асоциация за научна фантастика – ЕВРОКОН 2003.
ИК “Бард” – издателство с дългогодишна история, публикуващо книги в различни жанрове. Вече 11-та година издава поредицата "Избрана световна фантастика" - най-популярната серия за фантастика в България, която е и първият носител на наградата ГРАВИТОН, учредена от писателя фантаст Любен Дилов, присъждана "За добро въображение и доброта на въображението".
ИК “Елф” – специализирано издателство за фентъзи. Публикува множество романи, базирани на света и героите на Робърт Хауърд, както и други фентъзи автори.
ИК “Лира Принт” – издава предимно научнофантастични и фентъзи романи и поредици.

Лектори:
Любомир Николов е автор на множество фантастични книги-игри, разкази и романи. Превел е десетки фантастични романи. Носител е на наградите ЕВРОКОН 1987, ГРАВИТОН 2001, читателска награда за най-добър фантастичен роман на десетилетието (1991-2000) за романа "Десетият праведник", награда на Съюза на преводачите за превода на "Властелинът на пръстените".
Любомир Николов е един от най-големите познавачи на живота и творчеството на Дж. Р. Р. Толкин. Превел е книгите “Властелинът на пръстените”, “Силмарилион”, “Недовършени предания”. Ще запознае гостите на АКВАЛОНИЯ 2003 с вълшебния свят на Толкин, с неговата история, митология, езици, приказни същества и герои.
Иван Крумов е собственик на ИК “Квазар”, която е публикувала най-много киберпънк автори и романи в България. Носител е на наградата “За добро въображение и доброта на въображението" ГРАВИТОН 2000, както и на наградата за най-активен фен на Европейската асоциация за научна фантастика – ЕВРОКОН 2003.
Темата е посветена на илюзорните реалности, които могат да бъдат предизвикани от хибернизация, компютри, телепатия, халюцигени, сън... Виртуалната реалност е само частен случай на илюзорната. Темата е широко застъпена във фантастиката още от 50-те години в произведенията на Филип Дик, Алфред Бестър, както и Робърт Шекли, Рей Бредбъри, Руди Ръкър, Уилям Гибсън, Нийл Стивънсън, Сергей Лукияненко и др.
Иван Иванов е директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник” – Варна. Той е и запален фен на научната фантастика. Беседата е посветена на строежа на познатата ни Вселена и на това дали са възможни от научна гледна точка междупланетните пътувания и съществуването на разумни форми на живот – едни от най-екслоатираните теми в научната фантастика.
Проф. Петко Димитров е ръководител секция “Морска геология и археология” към Института по океанология към БАН. Интересите му са свързани и с изучаването на алтернативните енергийни и суровинни източници в Черно море, както и с дешифриране на културно-историческото наследство на дъното на Черно море.
По-голямата част от научната си кариера проф. Димитров е посветил на доказване на теорията си за наличие на останки от древно геокатастрофално събитие в Черно море, което е напълно възможно да бъде описаният в Библията Потоп...

Базарът на фантастична литература е опит да се представи по-голямата част от издадените у нас през последните години научна фантастика и фентъзи. Любителите на жанра ще имат възможност да закупят с отстъпки заглавията, към които проявяват интерес.

Изложбата, посветена на 111 години от рождението на Дж. Р. Р. Толкин, ще запознае гостите на Аквалония 2003 с живота и творчеството на бащата на съвременното фентъзи. Изложбата е съставена от варненските членове на националния Толкин клуб “Рин Еннор”.
В рамките на тази изложба ще бъдат представени и картини на Ертан Мусов и Калина Атанасова – млади и талантливи художници от клуб “Землемория”.