ФАНТАСТИКА И ФЕНТЪЗИ В РОК МУЗИКАТА

Въведение

В изминалия около четвърт и повече век тежката музика набра популярност, провокира положителни и отрицателни реакции в обществото, мина през възходи и падения, вълнува се от модерни течения, а често някои жанрове се затлачваха и тъпчеха на едно място. Мнозина знаят, мнозина не знаят що е то метъл и за какво се бори. По-възрастните хора и до днес поставят знак за еквивалентност между метъл и наркоман. За голяма изненада, а и може би за голямо разочарование на мнозина нелюбители на тази музика, навсякъде по света днес се твори и слуша тежка музика. Почитателите на тази музика обаче не са като почитателите на поп музиката или чалга химните на народните агроинтелигенти. Така наречените метъли сa особени хора. Често приемат музиката като начин на живот, но остават неразбрани и пренебрегвани от повечето си съвременници.
Фантастиката е жанр с традиции и в чужбина, и у нас. Фентъзито обаче така и не се е добрало до статута на официално признат жанр в литературата в милата ни родина. И макар сега да не е толкова чудно, че дори възрастни хора четат фентъзи, то преди филма "Властелинът на пръстените" и голямата еуфория около него популярността на фентъзито у нас не беше толкова голяма. Четящите фентъзи и фантастика често понасят критики от родители и учители, а после и от околните, че се "занимават с глупости", че в тези книги "няма нищо истинско", че "на нищо не могат да те научат". Което неизбежно напомня за един разговор от призната за сериозен и майсторски написан разказ на един от най-видните ни майстори на писаното слово:

- Много лъже - рече Лазо. Благолажът го погледна право в очите.
- Това е приказка, бе хлапе!
- Бабини деветини… измислици! - рече Лазо и някак нерешително и плахо се озърна в тъмнината, дето на няколко крачки от тях спокойно чопкаше из ракитака черният силует на магарето.
- Това е приказка, разбираш ли - рече твърдо Благолажът и настави: - Защо ти е истината? Да взема да ти разправям, да речем, за дрипавите гащи на дядо Тодор или за смачканата калимявка на дядо поп? Или да ти разправям за нас, голи-голтаци, дето сме тръгнали, с коси на рамо и с просеник в торбата, да бием път цяла седмица до Тракия на коситба? Всичко това, приятелю, е истина. Ама защо ти е тая пуста истина?
- Ами тия чудновати работи, дето ми ги разправяш, защо ми са? - отговори Лазо.
- Чудновати, но хубави! Слушаш, слушаш и се забравяш… И току виж, че чудноватото почва да ти се чини истина, потънеш в него и отидеш. Затова има приказки, затова са ги хората измислили. И песните са затова… да те измъкнат от истината, за да разбереш, че си човек.

Този диалог от разказа на Елин Пелин "Косачи" дава най-точен отговор на въпроса каква е връзката между фантастиката и фентъзито и тежката музика. И метъл музиката, и фентъзи литературата са своеобразен полет на въображението, съчетан с търсене на общочовешките истини. Ето и какво споделят някои от музикантите, които съм интервюирал:

Hansi Kursch (Blind Guardian):
...Но от друга страна, да, моята музика е търсене на истината. Също така е търсене на човешкото. Все пак всеки сам намира своята истина, но тя е и уникална за всеки, няма абсолютна и единствена истина. Аз лично съм все още млад по душа и все още търся моята истина, но никой не искам да убеждавам какво и каква е тя.

Byron (Bal Sagoth):
Нашата музика обаче има за цел да откъсне човек от реалността за около час на крилете на въображението, не да го призовава към смучене на бира.

Обединяващи фактори:

Възрастов фактор:
Увлечението по метъл музиката или по света на фентъзито и фантастиката винаги идва от ранна възраст. Рядко се случва някой да се увлече по едно от двете, след като прехвърли двайсет - двайсет и пет години.

Тематичен фактор:
Битките, свръхестествените същества, магията, славни епохи и мрачни времена, бунтове срещу системата, смели герои, които се опълчват срещу потисници, полетите на въображението отвъд познатия предел... Всичко това са похвати, застъпени и в двете обсъждани области.

Обществен фактор:
И тежката музика, и фентъзито и фантастиката се предпочитат от хора, които не се вписват в общоприетите модели на обществено поведение. Напоследък не е модерно да се чете, статистическо проучване, възложено на агенция по проучванията от АБК (Асоциация Българска книга) от 2005 година доказва, че четящите български граждани днес са малцинство. Четящият е аутсайдер. Метъл музиката не е конвертируема музика, тя е за особняци, които вместо да свалят гаджета с подрусване и гьобеци, слушат музика, която я няма в дискотеката.

Разделение:

Според подхода:
A. Групи, които създават своя фентъзи история, несъществуваща в никоя книга - Rhapsody of Fire, Bal Sagoth, Ayreon, Helloween (песента в Keeper of the Seven Keys)...
B. Групи, които черпят вдъхновение от нечия история - Summoning, Blind Guardian, вдъхновени от фентъзи вселената на маестро Толкин.

Според начина:
А. Групи, които не се свенят директно да споменават имена и места от фентъзи поредици - Summoning, Withered Beauty.
B. Групи, които са пълнокръвно и тематично обвързани с определена книга или поредица, но не следват оригинала едно към едно, а представляват виждането на музикантите - Blind Guardian, Ayreon.

Автори и стилове:

Толкин, Лъвкрафт, Стивън Кинг, Робърт Джордан, Майкъл Мурког, Артър Кларк и много други.
Най-застъпени стилове в метъл музиката са хеви и пауър метълът (Running Wild, Blind Guardian, Grave Digger, Iron Maiden…). Следват блек метълът (Crown of Autumn, Immortal, Blashyrkh (Ravendark), Bal Sagoth…), дет метълът (Hypocrisy, The Crown…), прогресив метълът (Sieges Even, Shadow Gallery…), NWOAHM - (Chimaira, Lamb of God…), траш метълът (Sodom, Slayer…)

Самите музиканти от различни групи могат да предложат калейдоскоп от фантастични истории: екзотичните и мистични притчи на Spi-Ritual, миротворческото магическо пътешествие на Hubi Meisel, целящо да спре конфликта между тибетци и китайци, легендарни фигури, подвизи и зверства в творчеството на Grave Digger, фанстастични светове в творчеството на Iron Maiden, заключването на извънземните в хангари според музиката на Megadeth, космически одисеи в албумите на Iron Savior и Primal Fear, извънземните сред нас на Земята в джаз-дет метъл албума Inquestionable Presence на Atheist, потъването в психологическите измерения на човешкия ум в песните на Beyond Twilight. Не е задължително дори да има текстове в музиката на метъл групата, за да внуши фантастични и космически сюжети във въображението на слушателя - доказателство е инструментално вокалната трупа на гърците Dol Ammad. Не липсват и пародийните интерпретации на тема фантастика - лудия канадец Devin Townsend и последния му албум Ziltoid the Omniscient.
За по-голямо разгръщане на идеите, някои творци организират т.н. метъл опери - двете части на Avantasia, всички албуми на Arjen Lucassen от проектитe му Ayreon и Star One, трилогията Genius, албумите на Николо Коцев, дори концептуалния албум на българите Епизод - "Св. Патриарх Евтимий".

Сред по-известните художници на обложки на метъл албуми, вдъхновени от фентъзи и фантастика, или произведения на художници, заимствани за същата цел са: Edward Repka (Megadeth, Atheist, 3 inches of blood), Louis Royo (Graveworm, At Vance), Лео Хао (Rage, Blind Guardian, Nocturnal Rites, Кипелов, Сергей Марвин, Iced Earth, Primal Fear), Travis Smith (Jag Pazer, King Diamond), Ken Kelly (Manowar)...

В заключение

Колкото и време да има на света, драги четящи настоящия материал, то няма да е достатъчно да се изговори всичко по темата. Навярно мнозина от вас могат да допълнят и разнообразят скромния материал, в който съм нахвърлил само основи, при това не всички.
По отношение на праведната музика завършвам с нечестив коментар на моя колега Georid (моля, Виолета Николаева да пропусне тези сквернословия и да се посвети на класическата и църковната музика. МИР, уважаема Виолета!):

"Защото рокът е вечен. Всичко друго - кучета го яли. След 50 години пак ще се слушат ДиСи, Пинк Флойд, Джудас, Стоунс, Металика и пр. Всичко друго - кучета го яли."

По отношение на фантастиката и фентъзито ще си позволя да цитирам Аристотел:

"Предпочитам невъзможното, което убеждава пред възможното, което звучи неубедително."