Йоан Владимир (Ангелина Илиева)


Ани Илиева е родена през 1972 година, в град Ардино, в сърцето на Родопите, където обитава и до днес, поне ментално. Завършила е българска филология в Софийския университет. Словото е нейна професия – работила е като коректор, редактор и репортер във варненски медии. В момента е горд член на екипа на Издателска къща “Квазар” – специализирано издателство на качествена фантастична литература.
Пише отскоро, първите й разкази са отпечатани в сп. “Фентъзи фактор” през 2001 г. Твърда последователка е на митологичното фентъзи, основано на българската митология и фолклор. През юни 2002 г. печели първо място на конкурса “Таласъмия 2002” с разказа си “Какавидата”. Същата година разказът “Тя е камък” грабва първа награда в конкурса на ИК “Квазар”. През юни 2003 г. Ангелина спечели втора награда от конкурса "Таласъмия 2003" за разказа си "Оброк".
Освен от литература и фолклор, интересува се също от театрално изкуство. Завършила е курс по театрална режисура в класа на Светослав Тодоров. Слуша и твърд рок, и симфонична музика; запален фен и на Достоевски, и на Астрид Линдгрен; вълнуват я и философията, и футболът. Наскоро е приета за почетен член и на Клуба за литературни анализи “Нереално”, Велико Търново.
Зодия Близнаци. Личен девиз: “Ако не искаш да станеш за смях, не се вземай твърде на сериозно!”

Прочетете нейните разкази "Три синджира роби" и "Триптих за лампата".

Прочетете и онлайн книгата на Йоан Владимир "Легенди за стражите на треите порти"