ЕВРОКОН 2003

В периода 1-3 август 2003 се проведе европейския конгрес за научна фантастика и фентъзи в Турку, Финландия – ЕВРОКОН 2003. По същото време и на същото място се проведе и националния Finncon. Въпросното събитие бе посетено от моя милост и от Иван Крумов (знаете го, наш човек е).
Организацията от страна на финландците беше на много високо ниво. В интернет страницата им можеше да се намери абсолютно всякаква информация за града-домакин, инструкции как да се стигне до Турку от Хелзинки (и не само), разписания на автобуси и цени, официални хотели + допълнителни опции, пълна програма на мероприятията, инфо за купоните и т.н. и т.н.
Благодарение на изключително подробните указания нямахме никакви проблеми да стигнем от Хелзинки до Турку, независимо от късния час, в който кацнахме.
Официалната част от програмата беше ориентирана в няколко насоки.
Имаше работни срещи на представители от различните страни, на които полусериозно се обсъждаше настоящето и бъдещето на европейския фендъм. На тези срещи посвършихме малко работа с Иван. Основната цел на нашето посещение бе да обявим домакинството на България за Еврокон 2004, който ще се проведе в периода 5-8 август 2004 г. в гр. Пловдив. Всички от Европейската асоциация за научна фантастика и някои по-изявени европейски фенове бяха ужасно притеснени дали ще се появим, защото други кандидати за домакини на Еврокон 2004 нямаше. Е, зарадваха ни се като видяха, че сме там и си отдъхнаха. Обявихме българската кандидатура, подмамихме ги с евтината бира и всички обещаха да дойдат. Сега остава просто да се справим с организанията – малка, но съществена подробност ;)
Беше обявено и домакинството на Глазгоу за Еврокон 2005. Интересното там е, че по същото време ще се проведе и Worldcon-а. Още по-интересна е таксата участие – USD 135 на човек. Но... да доживеем дотогава ;)
На въпросните работни срещи бяха прогласувани и номинациите за европейски награди в 8 категории. България се представи невероятно добре. Имаме си 4 награди – за най-добро издателство (ИК “Квазар”), най-активен фен (Иван Крумов), най-добър фензин (Фентернет) и награда за дебют на Георги Малинов. Получихме си надлежно и четирите награди по време на закриването на Еврокона като се редувахме с Крумов, за да не изглежда съвсем подозрително. Е, явно е изглеждало подозрително, защото финландците казаха: ‘Да благодарим на българите, че дойдоха. Да им благодарим, че ще домакинстват Еврокон 2004. И да им благодарим, че взеха половината награди’ ;)) Ето, вижте как им отмъкваме наградите: първата, втората, третата и четвъртата.
И тъй като не само България получи награди, нека спомена всичките:
- най-добър писател – Сергей Лукяненко (Ники Теллалов може да се гордее, че се състезава с такова голямо име);
- най-добър художник – Maurizio Manzieri (Италия);
- най-добър преводач – Michal Jakuszhewski (Полша) и Rafael Marin (Испания);
- най-добро издателство – ИК ‘Квазар’ (България) си подели наградата с NOVA (Полша);
- най-добро списание – Galaxia (Испания) (нашето ‘Фентъзи фактор’ си беше по-добре направено, ама нали вече го няма...);
- най-активен фен – Иван Крумов (България)
- най-добър фензин – Фентернет (България)
- най-добър млад автор – Георги Малинов (България) и Виктор Точинов (Русия).
Естествено, имаше и по-интересни мероприятия в рамките на Еврокона и Финкона от тези работни срещи, ама нали първо трябваше да се похвалим с наградите...
Част от програмата на Еврокона бе ориентирана към манга и аниме феновете (Animecon). Все още ме е яд, че не успях да се докопам до никоя от техните срещи, защото залите бяха препълнени. Нагледахме се на странно изглеждащи същества – повечето аниме фенове бяха облечени като любимите си герои. Конкуренти в това отношение им бяха Star Wars феновете, които също бяха се постарали с облеклата. Ето тук една снимка, която аз много си харесвам. (щеше да има и още, ако си бях закачила като хората лентата във фотоапарата...). Ходихме на една среща със Steve Sansweet. Човекът беше обявен като най-големия Star Wars фен на света. Дотук нищо необичайно. Обаче, как ви звучи това: той работи за Lucasfilm и отговаря за връзките с феновете. Плащат му, за да ходи на разни феновкси срещи и да говори за хобито си. Ми искам и аз, бе... ;)
Имаше една сравнително интересна демонстрация на бой с мечове, шпаги и рапири. Нямаше как да не се сетим с Иван за демонстрацията на клуб Багатур, която нашите приятели от ‘Уибробия’ бяха организирали на Таласъмията...
Посетихме една среща с Майкъл Суонуик - автор, от който в България засега са публикувани само 2-3 разказа. Той представи новия си роман, който току що бе излязъл във Финландия.
Имаше и други срещи и дискусии, които според мен не бяха чак толкова интересни, така че няма да ви говоря за тях. А и стига толкова за официалната програма.
По време на Еврокона в Турку се провеждаше и ветроходна регата. Беше невероятно красиво – имаше ветроходи от цял свят, имаше и парад на екипажите... Ех, защо нямам снимки ;(( Въздъх....
Домакините бяха предвидили всяка вечер купони на различни места. Първата вечер изпуснахме купона, защото пристигнахме в Турку в 3 часа през нощта. Втората вечер ни поканиха в някакво кафе, което беше пълно с комикси – сядаш си удобно, пиеш си биричката и си четеш любимия комикс. Ако имаш такъв, разбира се. Там в сладки приказки (и биричка) оползотворихме времето до 2 часа на следващата сутрин. Третата вечер бяхме в някакъв нощен клуб, където в 12 часа започна маскения бал. То не бяха Дракули, елфи, джедаи, бойни каки... Овациите обра Лара Крофт, която беше... мъж. Ама много му ходеше. Ей го на, вижте го (я) тук и тук. Е, нямаше си огромен изкуствен бюст и силиконови устни, но за сметка на това имаше космати крака ;Р Добра конкуренция му беше принцеса Амидала. Ето и две доста атрактивни каки, които така и не можах да определя какви точно геройки са, но пък бяха готини – май бяха някакви аверки на Конан или на Ксена... На четвъртия купон не можахме да отидем – беше на някакъв остров, а ние пътувахме в 5 часа на следващата сутрин...
Та, накратко - отидохме, видяхме, победихме. И очакваме с нетърпение Еврокон 2004...