РОДЖЪР ЗЕЛАЗНИ - СЪЗДАТЕЛЯТ НА "НАУЧНОТО ФЕНТЪЗИ"

(Поднасям предварително извиненията си за свободния превод на биографията на Зелазни, но руския ми стига до толкова :). Оригиналния текст плюс множество интервюта, коментари и снимки можете да намерите на дадения по долу адрес - ty`iga)

http://castle.kulichki.net/zelazny/index.shtml
Дата на раждане: 13 май 1937
Дата на смъртта 14 юни 1995

Роджър Джоузеф Зелазни е роден на 13.05.1937г. в големия американски промишлен център – Кливланд (Охайо) в семейството на поляка Йозеф Зелазни и ирландката Жозефина Суит Зелазни. Oще десетгодишен той пише приказки. През 1955 завършва средното си образование и започва да учи в Кливландския Западен университет, специалност “Психология”. Сменя специалността, прехвърляйки се в “Английска филология”. След две години се дипломира като бакалавър и се прехвърля в Колумбийския университет (Ню Йорк). След година (1962) се завръща в Кливланд и защитава дисертация за английската драма в Елизабетианскат епоха.
По време на следването си Зелазни тренира джудо и източни бойни изкуства, пише и издава стихове, пише фантастични разкази, но не ги издава, учи се да играе шахмат, изучава хинди и японски, увлича се от медитация и мистика. В последствие всичко това можем да открием в неговите произведения.
В края на 1960 година постъпва в редовете на Националната гвардия, като прослужва в Тексас 6 месеца.
От 1963 до 1966 – служи в армията на САЩ. По едно време влиза в състава на боевия разчет на ракетата “Ника”, а в последните години служи в подразделение за психологическа война, откъдето преминава с почести в запас.
През 1962 година списание "Amazing Stories" публикува неговия първи разказ “Игра на страсти”. През първите седем години на своята писателска дейност Зелазни получава две награди Hugo и две Nebula.
1964 се жени за Шанън Стеберл (Sharon Steberl) (след като двамата претърпяват сериозна автомобилна катастрофа) и се развежда 1966. След Националната гвардия работи в системата на социалното застраховане. 1965 година го местят на служба в Балтимор, Мериленд. Едновременно през 1967-68 година е ковчежник на Асоциацията на писателите-фантасти. В Балтимор среща Джуди Каллахан (Judith Alene Callahan), за която се жени на 20 август 1966. През 1969 Зелазни изоставя своята основна работа и се отдава изцяло на писането.
Някои от книгите си издава под псевдонима Харисън Денмарк.
През 1971 се ражда синът на Зелазни – Девин. 1975 година писателя, заедно със семейството си се премества в Санта-Фе, Ню Мексико. 1976 се ражда и втория му син Джонатан Трент, а през 1979 – дъщеря му Шанън.
Известно е, че преди смъртта си Зелазни се развежда с жена си и живее известно време с Джейн Линдсколд, с която пише няколко романа.
Издадени са над 150 негови разказа и над 50 книги. Едни от най- добрите са – “Нощ през самотния октомври”, “Господаря на светлината” и цикъла ”Хрониките на Амбър”. Зелазни е лидер на движението «Нова вълна» в научната фантастика. Това е времето когато фантастите пренасят вниманието си от роботите и космическите кораби към човека и неговия вътрешен мир. За своите книги той получава шест награди Hugo, три награди Nebula и няколко други награди.
Зелазни умира от бъбречна недостатъчност, предизвикана от рак на дебелото черво, на 14 юни 1995 година в болницата “Сейнт Винсент”.
Говорейки от името на семейството, Джордж Мартин съобщава първи за смъртта на писателя, отбелязвайки, че преди смъртта си той пожелал прощална вечер в приятелски кръг, а не опело и обявил, че помена ще се състои в дома на Фред и Джоан Саберхаген. По желание на писателя тялото му е кремирано. Паметна вечер и четене се провеждат на Световната среща на любителите на фантастиката в Балтимор. Джордж Мартин завършва съобщението си с думите: “Роджър беше гигант, не просто един от прекрасните писатели, които някога са творили в този жанр, но и предобър и премил човек, с когото бе щастие да се познавам”.