От 19 до 21 август 2005 г. в сградата на Община Варна се проведоха за трети път Дни на фантастиката АКВАЛОНИЯ 2005, организирани от варненския клуб на любителите на фантастика “Землемория” със съдействието на Община Варна.
В рамките на официалната програма на АКВАЛОНИЯ 2005 се проведоха следните мероприятия:

19 август

18:00 часа Официално откриване на Аквалония 2005
18:10 часа “Сватбени неволи” - представление на група за каскади и исторически възстановки „Чигот”
Сценарий: Йоан Владимир и Кира Валери
19:00 часа Изложба “Фантастични хоризонти” – спомени за художника Стефан Лефтеров
19:10 часа „Легенди за стражите на Трите порти” – представяне на електронната книга на Йоан Владимир и изложба на илюстрации на Калина Атанасова и Ертан Мусов
21:00 часа Вечер на плажа

20 август

13:00 часа Ролевите игри – хоби и начин на живот
Лектор: Иван Атанасов
14:30 часа Фантастичното кино на 21-ви век – д-р Димитър Кабаиванов
16:00 часа Актуалното и непреходното в творчеството на братя Стругацки
Лектор: Ивайло П. Иванов
17:30 часа Вълшебството и красотата на морските легенди
Лектор: Христина Стоева
19:00 часа Фантастични метаморфози - конкурс за face - art
21:00 часа Карнавална вечер на плажа

21 август

13:00 часа 15 години Хъбъл – научнопопулярен филм за историята на астрономическата наука
14:30 часа Евтина истина ли се оказа киберпънкът?
Лектор: Григор Петров
16:00 часа Фантазийни наративи в контекста на рекламните послания
Лектор: Лили Шарланджиева
17:00 часа Официално закриване на Аквалония 2005

Участници :

 Група за каскади и исторически възстановки “Чигот”
( “Сватбени неволи” – пиеса)
Група “Чигот” съществува под това име от месец януари 2005 г., но членовете й участват в публични изяви от септември 2004 г. Най-значимите сред тях са цикълът чествания по повод годишнината от похода на Владислав Варненчик в Шумен (01-03.10.04), Мъглиш (15.10.04) и Варна (01-13.11.04). Освен тях групата има участие в късометражни филми и скечове, откривания на културни форуми и градски чествания.
Групата се занимава с възстановка на облекло и въоръжение от периода на Второ Българско царство (12-15 в.), с историческа фехтовка и с изнасяне на средновековни представления.
Специално за АКВАЛОНИЯ 2005 тя ще представи хумористична пиеса по мотиви от българския фолклор. Екипировката и хореографията са дело на “Чигот”, а сценарият е подготвен от Йоан Владимир и Кира Валери – професионални писатели с траен интерес към българската митология.

Ангелина Илиева ( Йоан Владимир)
Завършила българска филология в Софийския университет. Словото е нейна професия – работила е като коректор, редактор и репортер.
Пише отскоро под псевдонима Йоан Владимир. Твърда последователка е на митологичното фентъзи, основано на българската митология и фолклор. Разказите й печелят призови места в конкурсите за фантастичен разказ с митологична тематика “Таласъмия” през 2002 и 2003 г.
"Легенди за стражите на Трите порти" от Йоан Владимир е виртуален сборник с разкази. Сборникът е богато илюстриран с оригинални картини от художниците Калина Атанасова и Ертан Мусов. Фентъзи, базирано на българската митология и фолклор, издадено в уникален он-лайн формат, което поставя под съмнение традиционните методи на книгоиздаване. Дали хартията прави книгата, или съдържанието й - бъдещето ще даде отговор на този въпрос.

Калина Атанасова
Завършила ВТУ ”Св. св. Кирил и Методий”, специалност Педагогика на обучението по изобразително изкуство. Специализирала е графика, а по-късно и илюстрация в курса на доц. Мотко Бумов. Участвала е в международни конкурси за екслибрис и е илюстрирала книги на издателства “Квазар” и “Алекс Принт”.

Ертан Мусов
Завършил специализациран курс по Издателство, Редакция и Полиграфия към ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” с ръководител доц. Лъчезар Андреев и е учил графика при Н. Аврамова. Илюстрирал е книги за издателствата “Брен” и “Квазар”. Негово дело са емблемите на клубовете “Землемория” и “Уибробия”, както и тази на форум “Аквалония”.

Стефан Лефтеров
(1944 – 1993)
Доаенът на българската фантастична живопис. Професионален математик, дългогодишен професор в МЕИ-Варна, основател и председател на варненския клуб по фантастика и прогностика “Андромеда”. Първите му картини са публикувани още през 1965 година в сп. “НТ за младежта” и “Техника молодежи”. По време на телевизионните предавания на японската телевизия посветени на световното изложение в Осака`70 зад гърба на диктора е стояла картина на българския фантаст Лефтеров. Има три самостоятелни изложби 1970, 1972 и 1978 г. Във Варненската Народна астрономическа обсерватория и планетариум и Кърджалийската астрономическа обсерватория има постоянни експозиции на негови картини. Работи с масло, цветни тушове и пастел.

Иван Атанасов
Писател, издател на списание “Фентъзи фактор” и дизайнер на компютърни игри. Създател е на новата българска ролева игра Система Аксиом 16. През 2004 г. излезе неговата книга “Приключение с меч и магия” – ролева игра, разработена по тази система.

Ивайло П. Иванов
Последователен фен на сериозната фантастика и съответното клубно движение. Обича да пише задълбочени и подробни критики на чужди произведения.
По образование е икономист, по дух – стругар (забележителен познавач на творчеството на Братя Стругацки).
Пише фантастични разкази, с които е спечелил призови места на конкурсите на ИК “Квазар" и "Таласъмия”.

Димитър Кабаиванов
Димитър Кабаиванов завършва театрознание във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов" (1979). Той е ст. н. с. ІІ ст., докторска степен, член на Съюза на българските филмови дейци, член на Съюза на журналистите “Подкрепа”
Понастоящем работи в Института за изкуствознание към БАН.
Д-р Кабаиванов е автор на сценарии за документални филми, енциклопедични статии за българските филмови дейци, лекции на международни фестивали и научни форуми в Русия и България. Ръководител на научния проект “Българското кино от края на Втората световна война до средата на 70-те”.
Области на научни изследвания: история на българското документално кино, теория на видеото и масмедиите.

Христина Стоева
Завършила е чешка филология в Прага и руска филология в София. Работила е като старши преподавател по чешки език в Института по международен туризъм, като екскурзовод и преводач. Написала е 14 книги на различна тематика – за туризма, тракийското движение, чешките възпитаници и др. Лекцията, която ще изнесе за АКВАЛОНИЯ 2005, е посветена на голямата й любов – морето и легендите, свързани с него.

Григор Петров
Бакалавър по икономика във варненския Икономически университет, специалност Стокознание. В момента завършва магистратура по Реклама и PR .
Страстен колекционер на фантастика. Другото му основно хоби е електронната музика.
Лекцията му „ Евтина истина ли се оказа киберпънкът?” разглежда развитието на жанра през 90-те години. Засяга се въпроса да се смята ли за мъртъв този жанр и успял ли е той да доведе до създаването на отделна субкултура.

Лилия Шарланджиева
Репортер, писател и... мечтател. В момента се дипломира във ВСУ, специалност “журналистика”. От пет години е на “журналистическия фронт” като сътрудник към авторитетни варненски издания. Дълбоко в сърцето й обаче рекламата е най-голямата й страст. Счита, че всяка реклама е една легенда и възнамерява някой ден да събере есетата си посветени на този жанр в книга, която да нарече “Съвременна рекламна митология”.
В темата си “Фантазийни наративи в контекста на рекламните послания” или казано на човешки език “Фантастика и реклама” разглежда фантастичните и приказните елементи, с които боравят рекламните изображения, и как рекламата се “прокрадва” във фантастичните филми.